HomeČlánkyFakta a mýty o medu

Fakta a mýty o medu

Patoka je jediná forma medu vhodná ke konzumaci. Lidé s cukrovkou a malé děti nesmí konzumovat včelí produkty. Tekutý med lze přidávat do čaje, mazat na chléb a konzumovat při jakékoli teplotě. Slyšeli jste už někdy tato módní slova? Víte, které z nich jsou pravdivé a které jsou jen skvělým marketingovým trikem nebo pověrami, které se předávají z úst do úst?

Dnes vyvracíme mýty o medu, takže si ověřte své znalosti a využijte jeho vzácných vlastností.

POLOPRAVDA: Med se nesmí podávat dětem

Med by neměly konzumovat děti mladší než jeden rok – po této době je možné ho podávat v malých množstvích. Důvodem je potenciální kontaminace anaerobními bakteriemi rodu Clostridium busotulinum, které jsou častěji spojovány s botulismem, velmi nebezpečným pro zdraví a život. Oficiálně nebyla zjištěna kontaminace medu touto bakterií, proto si vybírejte med z okolních včelínů nebo kontrolujte zemi původu na sklenicích.
FAKT: Med se může zkazit (nakvasit – fermentace- je poživatelný!)
Nesprávně skladovaný med nemusí být vhodný ke konzumaci, ale to se stává v extrémních případech. Na zkažení medu může mít vliv jak špatný sběr medu, tak jeho nevhodné skladování. Pokud je tento včelí produkt uchováván na tmavém místě ve sklenici, lze jej bez problémů spotřebovat během několika let. Jeho trvanlivost může být až několik desítek let, ale pouze pokud je skladován za přísných podmínek.
MÝTUS: Skutečný med nekrystalizuje
Pokud se tak stane, je med nevhodný ke konzumaci
Obě mají stejné vlastnosti, samozřejmě kromě formy. Krystalizace medu nemá vliv na jeho chemické složení a aktivita baktericidních enzymů se nemění. Proč dochází ke krystalizaci? Přírodní včelí med je směs monosacharidů – koncentrace a vzájemný poměr těchto cukrů způsobuje přechod z kapalné fáze do pevné. Krystalizace medu souvisí s druhem medu – nejrychleji krystalizují časné jarní medy, jako je řepkový nebo pampeliškový, nejdéle akátové medy. Tento proces však lze zvrátit zahřátím medu až na 40 °C, což se nazývá proces dekrystalizace. Včelaři používají profesionální vybavení, které jim tyto procesy usnadňuje.
FAKT: Pravý med je snadno rozpoznatelný
Pravý med poznáme především podle procesu krystalizace – pokud je i po několika týdnech či měsících stále ve tekuté konzistenci, můžeme předpokládat, že se nejedná o 100% přírodní produkt. Nebo s ním bylo nešetrně zacházeno(např. přehřátí!) Chuť s tím nemá mnoho společného – opravdoví znalci jsou někdy schopni rozpoznat umělé produkty, ale to je případ velmi charakteristických medů, např. lipového medu.
MÝTUS: Med by se měl po otevření skladovat v chladničce
Med uložený v chladničce krystalizuje rychleji kvůli zvýšené vlhkosti. Včelí produkt skladujte v těsně uzavřené nádobě, mimo dosah slunečního záření, při pokojové teplotě. Pokud chcete zachovat jeho tekutou formu a trvanlivost co nejdéle, je vhodné jej umístit do místnosti s nižší teplotou.
FAKT: Čaj s medem pomáhá při chřipce
A ano i ne, protože med má mnoho zdraví prospěšných vlastností.
Také si pamatujete slova vaší babičky, ať nedáváte med do horkého čaje? Víte ale, jak je to s tím slazením doopravdy? Tým vědeckých pracovníků provedl celou řadu pokusů, aby tento mýtus uvedli na prvou míru. Z jejich zjištění vyplývá, že běžně připravený hrnek čaje má teplotu 80–90 °C. Ponořením lžičky s medem, teplota okamžitě o několik stupňů klesá, a když se čaj zamíchá, může se pít po malých douškách přibližně za 6 až 8 minut, neboť jeho teplota je okolo 65 °C. Ve výsledku to znamená, že med po tepelné zátěži ztratil svoji biologickou účinnost zhruba jen o 6 až 10 %. A to je ve výsledku opravdu zanedbatelné.
Samozřejmě čím nižší teplota, tím vyšší účinnost – a to samozřejmě platí i naopak. Med byste nikdy neměli přidávat do nápojů, které procházejí bodem varu, tam je jeho biologická účinnost téměř nulová a slouží jen jako sladidlo.
MÝTUS: Med by neměli jíst lidé s cukrovkou
Diabetici by se měli mít před medem na pozoru kvůli přítomnosti dobře vstřebatelných jednoduchých cukrů, které způsobují rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi ihned po konzumaci. Průměrný obsah glukózy v tuzemských odrůdách medu je však 31 % a fruktózy 37,7 %. To znamená, že koncentrace glukózy po konzumaci medu postupně stoupá, aniž by docházelo k hypoglykemickému účinku, který není při cukrovce vhodný.
FAKT: Med má vysoký obsah kalorií
Med je navzdory mnoha svým skvělým vlastnostem produktem, který obsahuje hodně kalorií, takže lidé, kteří si hlídají postavu nebo drží redukční dietu, by měli kontrolovat jeho množství. Například lžička cukru přidaná do čaje má 20 kcal, zatímco lžička medu má 40 kcal, což je dvakrát více. Přesto je med na 100 g méně kalorický než řepný cukr.
MÝTUS: Nejlepší je medovicový med
Někdy se má za to, že medovicový med je nejlepší, protože je nejdražší, a proto má největší výživovou hodnotu. To není pravda. Vysoká cena je způsobena tím, že jeho výroba je složitější, takže se ho získává méně a vzácné výrobky bývají dražší. Obecně je důležitá také chuť – medovicový med je poměrně univerzální, takže skvěle chutná v čaji i jako přísada do koláčů nebo dezertů.
FAKT: Existují skutečné medy, které nekrystalizují
Včelaři mohou získat med, který je plný a nikdy neprochází procesem tvrdé krystalizace, bez přidání umělých přísad. Mluvíme o krémovém medu, který se získává mechanickými operacemi až do bodu krystalizace, čímž se zabrání pozdější tvorbě silných krystalů v drobence – med zůstává po celou dobu krémový, je dokonale vhodný pro chléb a ztrácí své lepivé vlastnosti. (pastový med)
MÝTUS: Med se nesmí nanášet ani jíst kovovou lžičkou
Med má kyselou reakci, která však při kontaktu s kovem nezpůsobuje žádné negativní reakce. Jedná se o staré pověry, které nejsou vědecky potvrzené. Med můžete samozřejmě nanášet speciální dřevěnou tyčinkou, která má své kouzlo, ale není to nutnost.
FAKT: Med je vhodné konzumovat pro léčebné účely
Ačkoli jsou názory velmi vyhrocené, zastánci konzumace medu hojně hovoří o jeho zdravotních vlastnostech. Pokud máme rádi jeho chuť a chceme pečovat o své zdraví, můžeme denně užívat 40-100 g medu. Pro děti ve věku 3-18 let se doporučuje denní dávka 15-50 g medu. Nejmladší děti starší 1 roku by neměly překročit dávku přibližně 7,5 g denně.
FAKT: Med může způsobovat alergie
Konzumace medu může u některých lidí vyvolat alergii, stejně jako jiné včelí produkty. Nejčastější příčinou alergie je pyl bylin a stromů. Alergii mohou vyvolat také včelí bílkoviny, které se nacházejí v sekretech krčních a slinných žláz.
Med opředený mnoha mýty
Med je po staletí opředen mnoha mýty, které se předávají z generace na generaci a nabývají na síle. Díky dnešní vědě dnes víme, které z nich jsou pravdivé a které ne. Tento včelí produkt je jistě zdravý. Doporučuje se téměř všem, ale samozřejmě s mírou, zejména pokud vám záleží na štíhlé postavě.
S pozdravem Nojmíci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -Newspaper WordPress Theme

Latest news

Med a jeho účinky na lidský organismus

Med je oblíbenou pochutinou snad v každé domácnosti. Každý ho používá na něco jiného, ale všichni milují jeho charakteristickou chuť, je velmi slaďoučký a...

Galerie

New Sonos update: Dolby Atmos controls for Arc, battery upgrade for Roam

The average human brain and body will do better with six months of leave. However, is your human brain and body being paid for...

FROM SHOP